FATCA, CRS, EMIR, UMR
We geven hieronder meer informatie over de termen FATCA, CRS, EMIR en UMR en helpen je graag bij het beantwoorden van de vragen die we stellen tijdens het aanmeldproces.
FATCA-status
Bij het invullen van je FATCA-status vragen we je om aan te geven hoe jouw rechtspersoon of vennootschap is ingedeeld volgens de Amerikaanse FATCA-wetgeving. Je hebt keuze uit de volgende antwoorden:
- Beursgenoteerde niet-financiële entiteit (NFFE) of NFFE filiaal van Beursgenoteerde onderneming
Het komt in de regel niet voor dat een beursgenoteerde onderneming bij ons wil beleggen. Een onderneming die wel onder deze categorie valt, kan niet bij ons beleggen vanwege wettelijke beperkingen. - Actieve niet-financiële entiteit (NFFE)
Mogelijk is jouw onderneming een zogenaamde actieve niet-financiële entiteit. Dit is het geval als meer dan 50% van de inkomsten afkomstig is uit actieve bedrijfsactiviteiten, zoals de verkoop van producten of het leveren van diensten. Denk aan een winkel of een consultancybureau. - Passieve niet-financiële entiteit (NFFE)
Mogelijk is jouw onderneming een zogenaamde passieve niet-financiële entiteit. Dit is het geval als meer dan 50% van de inkomsten afkomstig is uit passieve bronnen, zoals rente, dividenden of verhuur van vastgoed. Denk bijvoorbeeld aan een holding of een beleggingsmaatschappij.
CRS-status
De CRS-status van je onderneming bepaalt of we jouw financiële gegevens moeten delen met de belastingautoriteiten in het land waar je fiscaal gevestigd bent. Dit helpt ons te voldoen aan de internationale wetgeving en om transparantie te waarborgen.
- Actieve niet-financiële onderneming (NFE)
- Een onderneming waarvan de aandelen regelmatig worden verhandeld op een gevestigde effectenmarkt of een onderneming die een gelieerde entiteit is van een dergelijke onderneming
- Een overheidsinstantie of centrale bank
- Een intrnationale organisatie
- Andere soorten bedrijven, verenigingen of instellingen waarvan meer dan 50% van de inkomsten afkomstig is uit actieve bedrijfsactiviteiten
- Passieve niet-financiële onderneming (NFE)
Dit zijn ondernemingen waarvan meer dan 50% van de inkomsten afkomstig is uit passieve bronnen, zoals rente, dividenden of huurinkomsten. Voorbeelden zijn holdings, beleggingsmaatschappijen of vastgoedbedrijven zonder actieve bedrijfsvoering.
EMIR-rapportage en UMR
Wij moeten de EMIR- en UMR-status van jouw onderneming weten om te voldoen aan Europese regelgeving die risico’s in de financiële markten beperkt, met name de handel in derivaten. Er is eigenlijk altijd sprake van een niet-financiële tegenpartij, die onder de EMIR-drempels valt en niet in scope is voor UMR.
We vragen om de aard van je instelling op basis van EMIR.
- Financiële tegenpartij (FC)
Dit zijn banken, beleggingsmaatschappijen, verzekeraars, of andere financiële instellingen die actief zijn in de handel met derivaten. - Niet-financiële tegenpartij (NFC)
Dit zijn niet-financiële ondernemingen die niet vallen onder de EMIR-regels. Als (nieuwe) klant van Bloei vermogen ben je een niet-financiële tegenpartij.
Dan volgt er een vraag over EMIR-clearingdrempels. Dit zijn grenswaarden die bepalen of je onderneming verplicht is om derivatentransacties via een centrale tegenpartij te laten afhandelen. We vragen of je bedrijf boven of onder de EMIR-clearingdrempels valt.
- Boven de drempels (FC+ / NFC+):
Ondernemingen die boven de clearingdrempels uitkomen, hebben derivatenposities vanaf € 1 miljard of meer. Bij Bloei vermogen is er nooit sprake van een onderneming die in derivaten handelt en boven deze drempel uitkomt. - Onder de drempels (FC- / NFC-):
Als zakelijke belegger bij Bloei vermogen val je altijd onder de clearingdrempels. Dit betekent dat je geen verplichtingen hebt tot clearing via een centrale tegenpartij.
Tot slot vragen we of je organisatie in scope is voor UMR. We vragen hiermee of jouw organisatie onder de regels valt van de UMR en of er extra margevereisten moeten worden toegepast.
- Ja
Als je ‘in scope’ bent betekent dit dat jouw onderneming handelt in grote derivatenposities en margevereisten moet aanhouden voor niet-geclearde derivaten. Bij Bloei vermogen is dit nooit het geval, omdat onze zakelijke beleggers niet actief zijn in dergelijke derivatentransacties. - Nee
Als zakelijke belegger bij Bloei vermogen vul je hier ‘nee’ in. Dit geeft aan dat jouw onderneming niet ‘in scope’ is voor UMR, omdat je niet handelt in derivaten en daarom geen margevereisten hoeft aan te houden.
Twijfels?
Als je niet zeker weet welke status op jouw onderneming van toepassing is, kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen graag.