Blog

Wat als je vermogensbeheerder wordt overgenomen?

Help mijn vermogensbeheerder is overgenomen

Let op: Deze blog is niet van toepassing op Bloei vermogen en haar dienstverlening. Voor jou als klant van Bloei en Bloei Plus verandert er dus niets. 

Saxo Bank is de volgende in een rij van vermogensbeheerders die hun klanten overdraagt aan een andere partij, namelijk Semmie. Wat zijn de gevolgen van een overname voor beleggers en waar moet je op letten? 

Saxo Bank gaat alleen verder als broker

Saxo Bank vervult nog heel even twee rollen, namelijk als: 

  1. Broker
    Wat betekent dat ze de uitvoering van transacties verzorgen voor doe-het-zelf-klanten en in opdracht van andere vermogensbeheerders.
  2. Vermogensbeheerder
    Saxo heeft een eigen vermogensbeheerdienst, namelijk SaxoWealthCare- en SaxoPensioen.

Maar aan die tweede rol komt nu een einde. Vanaf eind april draagt Saxo Bank 15.000 klanten over aan digitale vermogensbeheerder Semmie. Saxo Bank blijft gewoon actief als broker, ook voor onze klanten. Voor jou als klant van Bloei vermogen verandert er dus niets. 

Overnames de afgelopen jaren

Vermogensbeheerders zijn de afgelopen jaren steeds actiever geworden op het overnamepad. Zo lijfde Semmie eerder al partijen als Indexus, Dexxi, Index Capital en BeCapital in. Ook Van Lanschot breidde flink uit, onder meer met het online beleggingsplatform Robeco en de Belgische vermogensbeheerder Accuro. Delen Private Bank versterkte zich met namen als Groenstate, Box Consultants en Petram & Co, terwijl Achmea koos voor de overname van Blue Sky Group Vermogensbeheer.

Overnames kunnen verschillende redenen hebben. De ene keer zijn ze een teken van groei en uitbreiding, de andere keer kunnen ze duiden op een poging om financiële problemen op te lossen of marktaandeel te behouden. Het hoeft niet altijd een achteruitgang te zijn.

Gevolgen van een overname voor jou als klant

Wat de reden van een overname ook is, voor jou als belegger betekent het vaak veel administratieve rompslomp. Je bent al jarenlang belegd en ineens word je geconfronteerd met een overstap naar een andere partij met alle gevolgen van dien. Je kunt met een overname te maken krijgen met:

  • een andere beleggingsstrategie; (actief /passief)
  • een andere samenstelling van je portefeuille;
  • een andere kwaliteit van dienstverlening;
  • een andere rendements-/risicoverhouding;
  • mogelijk hogere kosten.

Kortom, als klant word je gedwongen om te overwegen of deze nieuwe partij wel bij je past. Bovendien moet je dit vaak op korte termijn besluiten. Zo hebben klanten van Saxo Bank slechts een maand de tijd voordat ze automatisch worden overgezet naar Semmie.

Een overname kan dus grote gevolgen hebben voor jou als klant. Daarom is het niet alleen een goed moment, maar ook belangrijk om je af te vragen: Hoe wordt er belegd bij de nieuwe partij en past dit wel bij mij?

Waar je als belegger op moet letten

Om te bepalen of de nieuwe beheerder aansluit bij jouw wensen en doelen, kun je jezelf een aantal gerichte vragen stellen:

  1. Hoe wordt er belegd?
    Kies je voor een beheerder die belegt via indextrackers, of worden er ook complexere producten toegevoegd? Met andere woorden: wordt er actief of passief belegd?
  2. In welke mate speelt duurzaamheid een rol?
    Wordt er belegd in duurzaam gescreende bedrijven, of wordt hier geen rekening mee gehouden? Wat vind jij belangrijk?
  3. Wat betaal ik onderaan de streep?
    Kosten hebben direct invloed op jouw rendement. Op lange termijn hebben zelfs marginale verschillen een grote invloed door het rendement-op-rendement effect.
  4. Hoe is het historisch rendement?
    Is de vermogensbeheerder transparant over het historisch rendement van de afgelopen jaren? Let op of er sprake is van bruto of netto rendement als je gaat vergelijken.
  5. Hoeveel contact is er mogelijk?
    Wil je alles zelf regelen via een app, of vind je het prettig als er iemand persoonlijk met je meedenkt? Er zijn partijen die 100% digitaal zijn en anderen waar persoonlijk contact mogelijk is.

Maak een bewuste keuze

Als jouw vermogensbeheerder wordt overgenomen, verandert er iets waar je zelf niet om hebt gevraagd. Toch is het belangrijk om hier bewust bij stil te staan, juist omdat je voor de lange termijn belegt. De strategie en keuzes van een nieuwe partij kunnen direct invloed hebben op hoe jouw vermogen zich ontwikkelt. En dat maakt dit hét moment om hier bij stil te staan. 


Ontdek wat Bloei vermogen voor jou kan betekenen

Ben je benieuwd of onze aanpak bij je past? Met een paar vragen krijg je snel inzicht in je verwachte vermogensgroei en kosten. Start met de vragenlijst en ontvang een persoonlijk beleggingsplan, helemaal vrijblijvend.

Vraag een beleggingsplan aan

Gerelateerde artikelen

Klant worden