Blog

Waarom indextrackers steeds populairder worden

  • Paul Vonk
  • 27 augustus 2024
Waarom indextrackers steeds populairder worden

De afgelopen jaren zijn indextrackers steeds meer in trek bij beleggers. Waar vroeger veel mensen hun geld toevertrouwden aan actieve fondsbeheerders, wint passief beleggen in indextrackers steeds meer aan populariteit. Maar wat maakt deze manier van beleggen zo aantrekkelijk? 

Wat zijn indextrackers ook alweer? 

Als klant van Bloei vermogen beleg je uitsluitend in indextrackers, ook wel ETF’s (Exchange Traded Funds). Al vanaf de start van ons bedrijf zijn we ervan overtuigd dat dit de beste manier is van beleggen. 

Maar wat zijn het ook alweer, indextrackers? Internationaal vooral bekend als ETF’s. Dit is het meest eenvoudig uit te leggen aan de hand van het verschil tussen ‘actief beleggen’ en ‘passief beleggen’. 

  • Actief beleggen is een strategie waarin je zoekt naar beleggingen waarvan je verwacht (of hoopt) dat ze een beter rendement opleveren dan ‘de markt’. Dit kan door als belegger te investeren in individuele aandelen met positieve aanbevelingen van analisten, of via beleggingsfondsen waarbij een fondsbeheerder samen met een team van analisten probeert de markt te verslaan. In de praktijk blijkt het zeer lastig, al dan niet onmogelijk, om het op lange termijn beter te (blijven) doen. 
  • Passief beleggen is een strategie waarin je ‘de markt’ volgt door meerdere goed gespreide indextrackers aan te schaffen, eventueel van verschillende aanbieders. In tegenstelling tot actief beleggen, wijk je niet van je koers af en blijf je – ongeacht wat er in de wereld en op de markt gebeurt – belegd. Door te beleggen in verschillende mandjes van aandelen, bereik je een wereldwijd gespreide portefeuille tegen zeer lage kosten.

Voordelen van ETF’s

Lage kosten 

Er zit een belangrijk verschil in de kosten van ‘actief beleggen’ en ‘passief beleggen’. Dit is logisch als je bedenkt dat het team van beheerder en analisten van beleggingsfondsen veel geld kost. Daarnaast wordt er in beleggingsfondsen veel gehandeld, met hoge transactiekosten tot gevolg. Al deze kosten gaan direct af van je rendement. Op korte termijn voel je daar nog niet zoveel van, maar op de lange termijn wordt dit verschil steeds groter. 

Ter vergelijking: De kosten van onze (passieve) indextrackers bedragen gemiddeld 0,17%. Bij (actieve) beleggingsfondsen ligt dit vaak ruim boven de 1%, soms zelfs 2%. Je kunt de kosten van een belegging, actief of passief, eenvoudig vergelijken door het betreffende beleggingsfonds op internet op te zoeken, vaak aangegeven met de termen: beheerskosten, lopende kosten of Total Expense Ratio (TER). 

Goede spreiding

Naast de kosten, is een wereldwijde spreiding van essentieel belang bij beleggen om je kansen én risico’s te spreiden. Hierbij kunnen we opmerken dat het haast onmogelijk is om met individuele aandelen een goede spreiding te realiseren. Als dat al zou lukken, zouden de kosten torenhoog worden omdat je heel veel verschillende aandelen moet aanschaffen en aanhouden. 

Doordat je met indextrackers belegt in mandjes met meerdere aandelen, kun met slechts een paar beleggingen een wereldwijd gespreide portefeuille inrichten. Als klant van Bloei vermogen beleg je met één portefeuille dan ook in duizenden verschillende bedrijven. We houden hierbij de wereldwijde marktkapitalisatie aan. In de praktijk houdt dit in dat wij je portefeuille zo samenstellen dat deze de wereldwijde marktverhoudingen weerspiegelt. Je belegt een groot deel van je vermogen in grotere beursgenoteerde bedrijven en minder in kleinere bedrijven.

Waarom worden indextrackers steeds populairder?

Historisch lage spaarrente

Een van de belangrijkste redenen waarom beleggers kiezen voor indextrackers is de historisch lage spaarrente. Uit onderzoek blijkt dat 6 op de 10 mensen ontevreden zijn over de spaarrente die ze ontvangen. Momenteel is de spaarrente bij de meeste grote banken rond de 2% of zelfs lager. Dit maakt het sparen van geld niet echt aantrekkelijk en zorgt ervoor dat steeds meer mensen op zoek gaan naar alternatieven. Uit onderzoek blijkt dat in 2022 nog maar 13% van de niet-beleggers ervoor openstond om in de toekomst te gaan beleggen. Tegenwoordig is dat maar liefst 42%.

Achterblijvende prestaties van beleggingsfondsen

Daarnaast kan de stijgende populariteit van indextrackers worden verklaard door de achterblijvende prestaties van actieve beleggingsfondsen. Uit SPIVA data (S&P Indices Versus Active) blijkt dat 87% van de Amerikaanse beleggingsfondsen de afgelopen 10 jaar slechter presteerden dan hun benchmark. Van Europese fondsen deed 92% het slechter dan hun benchmark. 

Indextrackers volgen simpelweg de prestaties van een bepaalde index. Hierdoor presteren ze doorgaans nagenoeg gelijk aan hun benchmark, zonder de extra kosten die vaak gepaard gaan met actief beheer. 

Waarom zijn er nog steeds actieve beleggers? 

Je vraagt je misschien af waarom er nog zoveel banken en andere vermogensbeheerders actief beleggen, als onderzoek uitwijst dat dit op lange termijn niet het meeste rendement oplevert? Enerzijds is de reden simpelweg het verdienmodel: er wordt meer verdiend aan huisfondsen en er wordt uiteraard veel verdiend aan de transacties. En er zijn heus beleggingsfondsen te vinden die het (tijdelijk) beter doen dan de index. Je kunt je voorstellen dat fondsbeheerders hier graag mee naar buiten treden. Hoe langer de horizon echter wordt, hoe meer ‘witte raven’ er afvallen.

Uiteindelijk blijkt indexbeleggen zo gek nog niet te zijn.

Kaf en koren

Is het dan verstandig om simpelweg een paar indextrackers te kopen? Nee, verstandig is dat niet. Ook in de wereld van ETF’s hebben we te maken met ‘kaf en koren’. Als vermogensbeheerder analyseren wij zeer regelmatig de enorme hoeveelheid indextrackers die er zijn en gaan we in overleg met de aanbieders. 

Om het kaf van het koren te scheiden, kijken we uiteraard naar de kosten en mate van spreiding, maar ook naar zaken zoals verhandelbaarheid, transparantie en duurzaamheid. Ook bekijken we statistische kengetallen en historische data om te bepalen of een bepaalde indextracker goed in onze portefeuille past.

Conclusie

De voordelen van (passief) indexbeleggen boven (actief) fondsbeleggen zijn legio. Lagere kosten, optimale spreiding en structureel betere rendementen. 

Bij Bloei vermogen helpen we je graag om de juiste keuzes te maken. Heb je vragen en of opmerkingen? Laat het ons dan alsjeblieft weten. We zijn je graag van dienst! 


Samengevat

  • Bij actief beleggen proberen fondsbeheerders de markt te verslaan, wat gepaard gaat met hogere kosten en meer risico’s. Passief beleggen daarentegen volgt de markt met lagere kosten en minder risico.
  • Een van de grootste voordelen van indextrackers zijn de lage kosten, gemiddeld 0,17%, in vergelijking met de kosten van actief beheerde fondsen die vaak boven de 1% uitkomen.
  • De populariteit van indextrackers is deels te verklaren door de historisch lage spaarrente, waardoor steeds meer mensen op zoek gaan naar alternatieven om hun vermogen te laten groeien, zoals beleggen in indextrackers.
  • Daarnaast zijn indextrackers waarschijnlijk populairder geworden omdat onderzoek aantoont dat actieve beleggingsfondsen vaak ondermaats presteren in vergelijking met hun benchmark.
  • Bij het kiezen van indextrackers is het belangrijk zorgvuldig te letten op factoren zoals kosten, spreiding, verhandelbaarheid, transparantie en duurzaamheid.
Vergelijk onze resultaten met andere partijen

Gerelateerde artikelen

Klant worden