Blog

Kan de economie oneindig blijven groeien?

Kan de economie oneindig blijven groeien

Regelmatig vragen klanten ons of economische groei oneindig kan doorgaan. Beleggen is immers gebaseerd op het idee dat de economie blijft groeien. Hoe past voortdurende economische groei in de visie van een duurzame wereld waar we onze voetafdruk juist moeten beperken?

Groene groei: mythe of werkelijkheid?

Economische groei wordt vaak geassocieerd met vervuiling van het milieu. Denk aan het bouwen van huizen, het draaien van fabrieken en de groeiende transportsector. Het lijkt hierdoor alsof economische activiteit altijd gepaard gaat met CO2-uitstoot en een negatieve invloed op het milieu. 

Menigeen zou opperen dat we moeten consuminderen om het milieu te beschermen. Maar hoe rijmt dat met een almaar groeiende bevolking? Bovendien zou het betekenen dat wanneer we allemaal minder gaan produceren, bouwen en consumeren, dat beleggingen minder rendement zouden opleveren. Want het rendement op aandelen is nu eenmaal afhankelijk van de economische groei van een land of sector.

Bij Bloei vermogen geloven we echter dat de oplossing niet ligt in minder produceren, maar juist in anders produceren. Met een groeiende wereldbevolking en toenemende behoefte aan huisvesting, kleding en voedsel, verwachten wij dat de economie ook in de toekomst zal blijven groeien, maar dan op een duurzamere en groenere manier. 

Economische groei en duurzaamheid in welvarende landen

Dat het werkelijk mogelijk is om duurzame economische groei te realiseren, zien we in ons eigen land: Nederland. Ondanks de economische groei in Nederland hebben wij volgens een rapport van het CBS, een daling in de CO2-uitstoot behaald. Een mooi voorbeeld dat economische activiteiten en een vermindering van de milieu-impact in de praktijk ook echt kunnen samengaan. 

“In de periode tussen 2008 en 2022 heeft Nederland groeide de Nederlandse economie met 18 procent, terwijl de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van economische activiteiten met 19 procent afnam.” - CBS

Uit onderzoek blijkt dat in landen met een hoog BBP de CO2-uitstoot niet noodzakelijkerwijs hoeft toe te nemen als gevolg van economische groei. Dit is mede mogelijk door te investeren in duurzame technologieën,  maar ook een verschuiving in beleid en consumentengedrag richting duurzamere opties. 

Andere landen in Europa die hier succesvolle voorbeelden van zijn, zijn onder andere Zweden, Duitsland en Denemarken. Deze landen hebben laten zien dat door de juiste beleidsmaatregelen en technologische innovaties groene groei ook echt realistisch is. 

Andere voorbeelden van groene groei

Naast elektrische auto’s, zijn er nog andere mooie voorbeelden die laten zien hoe economische groei en duurzaamheid elkaar kunnen versterken:

  • Zonne- en windenergie
    De grootschalige uitrol van zonne- en windenergieprojecten wereldwijd draagt bijvoorbeeld  bij aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, terwijl het daarnaast economische kansen creëert in de hernieuwbare energiesector.
  • Circulaire economie
    Innovaties in de circulaire economie, waar afval als grondstof wordt gezien, bewerkstelligen een efficiënter gebruik van hulpbronnen en boren tegelijkertijd nieuwe markten aan die economische groei bevorderen.

Groene groei in ontwikkelingslanden

Ook in minder welvarende landen zijn er bemoedigende tekenen van verduurzaming. Door de inzet van internationale samenwerkingsverbanden en lokale initiatieven beginnen ook ontwikkelingslanden de vruchten te plukken van duurzame ontwikkeling. Enkele voorbeelden zijn: 

  • Toename van kleinschalige zonne-energieprojecten in Afrikaanse dorpen
    Deze projecten voorzien dorpen van schone energie en stimuleren economische activiteit​. (World Bank)​
  • Mobiele technologie om duurzamere landbouwpraktijken te bevorderen in Ethiopië
    Mobiele telefoons bieden boeren toegang tot weergegevens, marktinformatie en teeltadvies, waardoor hun productiviteit en duurzaamheid toeneemt.  (World Bank)​​ (The Borgen Project)​.
  • Significante investeringen in zonne-energie in Rwanda
    Projecten zoals Gigawatt Global’s zonne-energiecentrale leveren duurzame energie, creëren banen en verbeteren de toegang tot elektriciteit, wat zowel economische ontwikkeling als lagere CO2-uitstoot bevordert.​ (The Borgen Project)​

Deze initiatieven tonen aan dat duurzaamheid en economische ontwikkeling geen tegenstrijdige doelen hoeven te zijn, maar elkaar juist kunnen versterken. 

Economische groei kan doorgaan zolang we kiezen voor groene groei

De weg naar een duurzame economie heeft z’n uitdagingen, maar biedt gelukkig ook ongekende mogelijkheden. Door te investeren in groene groei kunnen we de toenemende vraag van een groeiende wereldbevolking naar nieuwe producten, voedsel en technologie blijven vervullen. Tegelijkertijd beschermen we onze planeet en zorgen we voor een duurzame economische toekomst.

Bij Bloei vermogen geloven we dat we kunnen bijdragen aan deze transitie door te beleggen in bedrijven die in hun bedrijfsvoering rekening houden met duurzaamheid. Door te beleggen in duurzame bedrijven, maken we rendement en dragen we tegelijkertijd bij aan een betere toekomst.

Maar gaat duurzaam beleggen niet ten koste van rendement? 

Het is een veelgehoorde misvatting dat duurzaam beleggen ten koste gaat van je rendement, vaak omdat wordt gedacht dat duurzame investeringen hogere kosten met zich meebrengen vanwege striktere regelgeving en milieueisen. Daarnaast leeft het idee dat duurzame beleggingen beperkter zijn in hun investeringsmogelijkheden vanwege de uitsluiting van bepaalde industrieën of bedrijven, wat zou leiden tot gemiste kansen en een minder goede spreiding. 

Duurzame bedrijven zijn vaak beter voorbereid op toekomstige regelgeving en marktveranderingen, wat hen financieel sterker maakt. Dit kan juist zorgen voor hogere rendementen en maakt duurzaam beleggen aantrekkelijker dan je misschien denkt. Meer weten? Lees onze blog: Levert duurzaam beleggen het beste rendement op?


Leestips

Inspiratie voor deze blog is onder andere dit artikel van De Correspondent, waarin wordt betoogd dat stoppen met economische groei geen oplossing is, maar we moeten streven naar groene groei.

En dit artikel van het FD bespreekt hoe wind en zon op dit moment de goedkoopste energiebronnen zijn dankzij technologische vooruitgang en stijgende kosten van fossiele brandstoffen.

Gerelateerde artikelen

Klant worden