Bloei updates

Nieuwsflits: Optimisme verandert in onzekerheid

Nieuwsflits Optimisme verandert in onzekerheid

Als belegger ben je er inmiddels bijna aan gewend dat koersen alleen maar stijgen. Vorig jaar stegen de aandelenkoersen met 17% en dit jaar met bijna 14%. Maar eind vorige week sloeg de sfeer om. Beleggers vrezen voor een recessie in de Verenigde Staten (VS) vanwege tegenvallende cijfers, waarop de beurzen wereldwijd negatief reageren. Met deze nieuwsflits brengen we je graag op de hoogte van de recente ontwikkelingen.

Tegenvallende cijfers in de VS

Tot vorige week was er veel optimisme in de markt, vooral door de veelbelovende snelle opkomst van artificial intelligence (AI). Techbedrijven zoals ASML, BESI, Nvidia en TSMC profiteerden enorm van dit positieve sentiment. Maar afgelopen week sloeg de onzekerheid wereldwijd toe. Beleggers vrezen voor een te snelle afkoeling van de Amerikaanse economie. De banencijfers in de VS vielen tegen, de werkloosheid steeg van 4,1% naar 4,3% en de ontwikkelingen in de productie-industrie bleven achter.

Kritiek op de Fed

De Amerikaanse Centrale Bank, de  Federal Reserve (Fed), wordt verweten dat ze te lang heeft gewacht met het verlagen van de rente en dat de economische groei nu serieus kan stagneren. De bank heeft met haar restrictieve rentebeleid de inflatie weliswaar onder controle gekregen, maar volgens beursanalisten wordt dit beleid te laat versoepeld. Dit verhoogt het risico op een al dan niet bescheiden recessie. Wereldwijd reageerden de beurzen hierop.

Wereldwijde beurzen in het rood

Vandaag reageerden vooral Japan en Zuid-Korea heftig op de beurzen. De Japanse beurs sloot met een daling van 12%. Dit, gecombineerd met de dreigende oorlogstaal van Iran, die een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten kan veroorzaken, vormt een ideale cocktail voor angst en onzekerheid.
 
Als reactie op de ontwikkelingen in het Verre Oosten, daalden ook de aandelenkoersen in Europa fors. Vooral de techsector kreeg harde klappen. Hoewel de koersen zich later vandaag enigszins herstelden, is het nog te vroeg om hier conclusies uit te trekken.

Beurscorrectie is vaak gezond

Elke serieuze beurscorrectie heeft in zichzelf een versterkend effect, maar de vraag is of de economische ontwikkelingen in de VS, Europa en Azië fundamenteel slechter zijn dan enkele weken geleden. Wij denken van niet. Hoewel het cijferseizoen nog maar net is begonnen, hebben bedrijven zoals Shell, Meta-Facebook, AB InBev, Maersk en Credit Agricole alweer goede resultaten laten zien en hun verwachtingen voor de komende periode gehandhaafd of zelfs verhoogd.
 
Feit blijft dat de koersen lange tijd hard zijn gestegen en dat de koers-/winstverhoudingen beduidend hoger stonden dan gemiddeld. Zoals zo vaak kan optimisme te veel de overhand krijgen en is een beurscorrectie een gezonde reactie hierop.

Conflict Midden-Oosten

Wat ons momenteel meer bezighoudt, is de situatie in het Midden-Oosten. Een serieuze escalatie van het conflict tussen Israël en Iran kan, behalve veel menselijk leed en vernietiging van infrastructuur, de olieprijs sterk laten stijgen. Dit kan op zijn beurt de inflatie wereldwijd aanwakkeren, waardoor het zorgvuldig ingezette rentebeleid van de centrale banken teniet gedaan wordt. Tegelijkertijd leren ervaringen uit het verleden ons dat conflicten ook onverwachts kunnen eindigen en het sentiment snel kan keren.

Veerkracht dankzij opgebouwde buffer

Gelukkig hebben veel beleggers door de flinke koersstijgingen van de afgelopen tijd al een ruime buffer opgebouwd en komt dit tussentijds verlies minder hard aan. Direct reageren op incidenten of conflicten pakt veelal niet goed uit. Voor jou als belegger is het belangrijk om je te richten op de lange termijn, want aan je beleggingshorizon en doelstelling is als het goed is niets veranderd.
 
De weg naar een mooi rendement is nooit een rechte lijn, maar juist een met pieken en dalen. Ervaren beleggers hebben dat al meerdere keren meegemaakt. Zij weten dat het vasthouden aan eerdere uitgangspunten de beste beleggingsstrategie is. Wij houden ons hier vertrouwensvol aan vast!
 
Heb je vragen of wil je met ons overleggen? Schroom niet ons te bellen of te mailen

Gerelateerde artikelen

Klant worden