Beloningsbeleid
Bij Bloei vermogen hanteren we een verantwoord en transparant beloningsbeleid, in lijn met de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen (Wbfo) en de recente aanvullingen hierop.
Inleiding
Als financiële onderneming beschikt Bloei vermogen N.V. over een beheerst beloningsbeleid.
Sinds 7 februari 2015 geldt de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen (Wbfo). Deze wet stelt dat een financiële onderneming een beheerst beloningsbeleid moet hanteren. Het doel van de Wbfo is perverse prikkels voorkomen die kunnen leiden tot ongewenste en onverantwoorde risico’s voor de (soliditeit van de) onderneming of tot het veronachtzamen van het klantbelang. Een beheerst beloningsbeleid waarborgt dat medewerkers geen prikkels ervaren die een zorgvuldige klantbehandeling in de weg staan.
Doelstelling
Het beloningsbeleid heeft als doel de beloningen van de vermogensbeheerder in overeenstemming te brengen met de strategie, doelstellingen en waarden van Bloei vermogen, met inachtneming van de Wft en de Europese regelgeving. Het beleid moet de risico’s van overmatig risicovol gedrag beperken en bijdragen aan de financiële stabiliteit van de vermogensbeheerder.
Uitgangspunten
De uitgangspunten van het beheerst beloningsbeleid van Bloei vermogen die helpen bij het bewust belonen van medewerkers zijn de volgende:
- Het bestuur stuurt uitsluitend op klantbelang. Medewerkers worden op respectvolle wijze beoordeeld.
- Het bestuur vertoont voorbeeldgedrag. De afstand tussen het bestuur, de partners en medewerkers is klein.
- Bloei vermogen kent weinig tot geen enkele commerciële- en/of targetdruk
Door het hanteren van bovenstaande uitgangspunten ontstaat een samenwerkingsgerichte cultuur. Bloei vermogen wil haar medewerkers zo lang mogelijk aan zich binden; dat past bij de lange termijn doelstellingen van Bloei vermogen en de dienstverlening aan haar relaties. Om dit doel te bereiken streeft Bloei vermogen naar een omgeving waar een marktconforme beloning (waar het gaat om geldelijke aspecten) en een bovengemiddelde waardering (waar het gaat om niet-geldende aspecten) centraal staat.
Soorten beloning
Bloei Vermogen erkent dat bepaalde beloningsstructuren risico’s met zich mee kunnen brengen. Variabele beloningscomponenten die direct zijn gekoppeld aan financiële prestaties of targets, kunnen medewerkers aanzetten tot het nemen van onverantwoorde risico’s of het verwaarlozen van klantbelangen. Dit risico wordt beperkt door het beloningsbeleid zo in te richten dat prestatiecriteria primair gericht zijn op niet-financiële indicatoren.
De beloningen bij Bloei vermogen zijn als volgt ingericht:
- Medewerkers van Bloei vermogen ontvangen een vaste beloning. Deze vaste beloning is marktconform.
- Een variabele beloning kan deel uitmaken van de marktconforme beloning van de medewerkers in de vorm van een winstdelingsregeling. De hoogte van de winstdelingsregeling wordt vastgesteld door het bestuur op basis van vooraf vastgelegde, objectieve en meetbare randvoorwaarden en zal niet meer dan de wettelijk vastgestelde 20% van de vaste beloning van de medewerker op jaarbasis bedragen.
- Voor de variabele beloning geldt de malus regeling. Deze regeling stelt Bloei vermogen in staat om de variabele beloningen die nog niet zijn uitgekeerd te verlagen of volledig in te trekken indien sprake is van de hieronder genoemde situaties. Deze regeling draagt bij aan een cultuur waarin prestaties op een verantwoorde wijze worden beloond, zonder dat het beloningssysteem aanzet tot risicovol gedrag. Situaties:
- De financiële resultaten waarop de beloning gebaseerd was, zij significant gewijzigd.
- De medewerker betrokken is geweest bij wangedrag, fraude of andere ernstige overtredingen.
- Het uitkeren van de beloning de soliditeit van de onderneming in gevaar zou brengen.
- De uitbetaling in strijd is met de regels van de Wft, de Wbfo of andere toepasselijke wetgeving.
- Voor de variabele beloningen geldt de clawback-regeling. Deze regeling stelt Bloei Vermogen in staat om variabele beloningen die al zijn uitgekeerd, te kunnen terugvorderen indien achteraf blijkt dat deze ten onrechte zijn toegekend. De clawback-regeling zorgt ervoor dat onterecht uitgekeerde variabele beloningen kunnen worden gecorrigeerd om de integriteit van de onderneming te waarborgen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als:
- De winstdelingsuitkering is toegekend op basis van onjuiste of misleidende informatie, zoals onjuiste financiële cijfers.
- De medewerker betrokken is geweest bij fraude, ernstige overtredingen, of wangedrag dat pas na de toekenning van de winstdelingsuitkering aan het licht komt.
- De onderneming op een later moment vaststelt dat de winstdelingsuitkering niet in lijn was met de interne en externe risicobeheersingskaders.
Beheersmaatregelen om onzorgvuldige behandeling te voorkomen
Om het risico van onzorgvuldige behandeling te voorkomen en te beheersen, bevat het beloningsbeleid de volgende maatregelen:
- Jaarlijkse in de beoordelingsgesprekken wordt gekeken naar mogelijke prikkels die kunnen leiden tot het nemen van onverantwoorde risico’s of het verwaarlozen van klantbelangen. Deze analyses richten zich op alle beloningscomponenten, zowel vast als variabel.
- Medewerkers worden regelmatig getraind in klantgerichtheid, compliance en risicobeheer om te waarborgen dat beloningsstructuren niet leiden tot conflicten tussen persoonlijke prikkels en klantbelangen.
- De variabele beloning is voor meer dan 50% gebaseerd op niet-financiële criteria. Er zal nooit een relatie zijn tussen de hoogte van de variabele beloning en het aantal nieuwe relaties die door de inspanning van de medewerker klant zijn geworden. Elementen die bij de variabele beloning zoveel mogelijk worden meegenomen zijn duurzaamheid en lange termijn.
Transparantie
In lijn met de Wet nadere beloningsmaatregelen financiële ondernemingen legt Bloei Vermogen jaarlijks in haar bestuursverslag verantwoording af over hoe het beloningsbeleid zich verhoudt tot de maatschappelijke functie van de onderneming en de positie in de financiële sector. Er wordt uitleg gegeven over de totstandkoming van het beloningsbeleid.
Het beloningsbeleid wordt periodiek gecommuniceerd aan alle medewerkers. Daarnaast wordt het beloningsbeleid ter beschikking gesteld op www.bloeivermogen.nl.
Inventarisatie en evaluatie
Om uitvoering te geven aan een beheerst beloningsbeleid is een inventarisatie voorafgegaan. Daarnaast wordt het beleid jaarlijks geëvalueerd.
Verantwoordelijkheid
De verantwoordelijkheid voor het uitvoeren, jaarlijks evalueren en tussentijds beheersen van een beheerst beloningsbeleid ligt bij het bestuur van Bloei vermogen. Bestuurder Patrick Bontje is verantwoordelijk voor het beloningsbeleid.