Actualiteit

Wereld in brand, beurs blijft stijgen

Wereld verdrinkt in problemen beurs bereikt hoogtepunt

Het contrast kan haast niet groter zijn: de wereld lijkt in brand te staan terwijl aandelenbeurzen wereldwijd nieuwe hoogtepunten bereiken. Soms lijkt het alsof er twee parallelle werelden bestaan: de sociaal-culturele wereld en de financiële markten. Elk met hun eigen dynamiek. Toch weten we dat deze werelden onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. 

Wat betekent dit voor beleggers? Zal de rust op de beurzen standhouden tot het einde van het jaar, of komen er toch nog flinke schommelingen aan?

Escalatie in het Midden-Oosten

De situatie in het Midden-Oosten is zorgwekkend. Israël is vastberaden haar vijanden in de regio te verslaan, terwijl de gevolgen voor de burgerbevolking in Gaza en Libanon dramatisch zijn. Toch zien we dat de beurs zich vooralsnog niet laat leiden door deze conflicten, omdat de bredere economische impact beperkt blijft. 

Hoewel we de conflicten in Europa van een afstand volgen, zijn we wel genoodzaakt tot politieke stellingname. Geen enkel land ter wereld kan zonder militaire steun van de twee grootmachten, VS en China. Die steun geeft macht, maar staat wel vaak op gespannen voet met nationale belangen. 

De NAVO en Oekraïne

Mark Rutte is gestart als Secretaris Generaal van de NAVO en reisde meteen af naar Oekraïne om zijn steun uit te spreken. Rusland zal een halt toe geroepen moeten worden, met alle middelen die de NAVO tot haar beschikking heeft. Tegelijkertijd zien we een sterk groeiende extreemrechtse politieke stroming in Europa die pleit voor terughoudendheid in de hulp aan Oekraïne, omdat dit volgens hen ten koste zou gaan van het ‘eigen volk’. 

Klimaatverandering en natuurrampen

Natuurrampen, zoals de recente overstromingen in Europa en storm Helene in de VS, wijzen ons opnieuw op de realiteit van klimaatverandering. Grote groepen mensen worden getroffen en ook de economische schade is groot. Dit benadrukt wederom het belang van duurzaam beleggen, iets waar wij veel waarde aan hechten. We geloven dat duurzaam beleggen niet alleen een ethische keuze is, maar ook financieel gezien de meest verantwoorde keuze op de lange termijn.

Michiel Vos over de Amerikaanse politiek en verkiezingen

Op 11 september 2024 organiseerden we een avond met journalist en VS-correspondent Michiel Vos. Hij gaf ons een fascinerende kijk op de Amerikaanse politiek en de aanloop naar de komende verkiezingen. 

Trump en Harris staan in de peilingen nog steeds op vrijwel gelijke hoogte en de uitkomst blijft daarmee ongewis. Welke invloed een overwinning van Trump of Harris zal hebben, blijft moeilijk te voorspellen. Hoewel verkiezingsuitslagen soms voor tijdelijke schommelingen kunnen zorgen, heeft dit op lange termijn vaak minder invloed dan het op korte termijn lijkt. 

Lees meer hierover in onze blog: Trump vs. Harris: De invloed op de economie en de beurs

Inperking van vrije wereldhandel

De economische groei in China vertoont scheuren, nu de binnenlandse consumptie afneemt en de export onder druk staat door importheffingen van zowel de VS als Europa. Recent zijn extra heffingen ingesteld op goedkope Chinese elektrische auto’s. Westerse autobouwers kunnen niet opboksen tegen de stortvloed aan goede en door de Chinese overheid gesubsidieerde elektrische auto’s. Importheffingen kunnen op de korte termijn positief uitpakken voor de Westerse industrie, maar op de lange termijn bedreigt het ook onze welvaart.

Maar omgekeerd zijn we ook voorzichtig met de export van technologie naar China. De strijd om digitale macht speelt een steeds grotere rol, waarbij zelfs fysiek wapentuig afhankelijk is van geavanceerde chip-technologie. Technologie is macht, en veel landen willen die zo veel mogelijk voor zichzelf houden. Het beperken van technologie-export naar China kan de technologische voorsprong van westerse bedrijven beschermen, maar kan ook leiden tot hogere prijzen en druk op de economische groei in eigen regio.

Inflatie onder controle, renteverlaging in zicht

De inflatie daalt zowel in de VS als in Europa en beweegt richting het gewenste niveau van 2%. Binnen Europa zijn er nog wel flinke verschillen tussen landen, met België en Nederland als uitschieters naar boven. De recente inflatiecijfers geven centrale banken genoeg vertrouwen om de rente mogelijk verder te verlagen in de komende maanden. Dit is gunstig voor obligaties, aangezien hun koersen stijgen wanneer de rente daalt. Bovendien is een lagere rente goed voor het investeringsklimaat en maakt het groeiaandelen (aandelen in bedrijven die sterk op groei gericht zijn, zoals IT aandelen) interessanter voor beleggers.

Gevolgen van een veranderende wereldorde

De wereldorde wordt niet alleen beïnvloed door geopolitieke spanningen, ook de invloed van sociale media kan machtige proporties aannemen. Bekende influencers kunnen miljoenen volgers mobiliseren en zelfs aanzetten tot (destructieve) actie. Doordat informatie steeds meer gestuurd wordt door algoritmes, krijgen mensen vooral te zien wat aansluit bij hun bestaande opvattingen. Dit creëert een beperkt wereldbeeld, zonder objectiverend referentiekader. De invloed hiervan is vaak groter dan we zelf in de gaten hebben of willen toegeven.

Hoewel de gevolgen van social media op sociaal-cultureel vlak het meest zichtbaar zijn, kan ook de financiële wereld zich niet aan deze verschuiving onttrekken. Juist daarom blijft het van groot belang beleggingen wereldwijd te spreiden over verschillende regio’s en sectoren, om zo beter voorbereid te zijn op onverwachte veranderingen.

Verwachtingen voor beurskoersen op korte en lange termijn 

Regelmatig krijgen we de vraag: wat zijn jullie marktverwachtingen? De eerste drie kwartalen van 2024 waren uitstekend, maar hoe ziet de toekomst eruit? Ons antwoord blijft hetzelfde: voor de lange termijn zijn we positief. Hoe langer je belegt, hoe groter de kans op een goed rendement. Voldoende beleggingshorizon is cruciaal om koersbewegingen tussentijds op te vangen en uiteindelijk te kunnen profiteren van een mooi langjarig rendement. Zoals Warren Buffet zegt: 

“It’s all about time in the market, not timing the market.” 

Het voorspellen van tussentijdse pieken en dalen is niet alleen moeilijk, maar ook onnodig. Daar beginnen we dan ook niet aan. Bovendien is alle kennis van beleggers al verwerkt in de koersen van vandaag. 

Conclusie

Aandelenkoersen kunnen mogelijk flink bewegen de komende tijd, maar op de lange termijn zal dit weinig invloed hebben. Zorg ervoor dat je beleggingsprofiel goed aansluit bij je doelen en tijdshorizon, zodat je de tijd hebt om eventuele koersdalingen weer te laten herstellen. Als je binnen nu en drie jaar een grote uitgave verwacht, vermijd dan risico’s door je reserves veilig te parkeren op een spaarrekening of in een geldmarktfonds. In de huidige grillige wereld is het belangrijker dan ooit om verstandig om te gaan met risico en geduld te hebben in je beleggingskeuzes. 

Samengevat

  • De wereld verkeert in crisis, maar de beurs blijft stijgen en bereikt nieuwe hoogten.
  • Geopolitieke spanningen, zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne, hebben vooralsnog weinig invloed op de markten.
  • De Amerikaanse verkiezingen kunnen tijdelijke beursbewegingen veroorzaken, maar hebben op lange termijn vaak minder invloed.
  • De economische groei in China hapert door importheffingen en technologiebeperkingen.
  • Dalende inflatie en renteverlagingen zijn positief voor obligaties en groeiaandelen.
  • Beleggen op lange termijn en een goede spreiding blijft de beste strategie, vooral in onzekere tijden.

September: wat gebeurde er op de beurs?

Blijf op de hoogte van hoe de verschillende regio’s presteerden en hoe obligaties zich hebben ontwikkeld in september. Ontdek de inzichten in onze maandelijkse terugblik. 

Terugblik van september

Gerelateerde artikelen

Klant worden