Actualiteit

Van dieptepunt tot opleving

Actualiteit augustus

Deze week is het sentiment onder beleggers tot twee keer toe razendsnel omgeslagen. Waar de aandelenkoersen afgelopen maandag flink onderuit gingen, leefden de beurzen in de dagen erna weer op. Wat is er allemaal aan de hand? 

Emoties sturen de markt 

Tegenvallend macro-economisch nieuws uit de Verenigde Staten (VS) zorgde vorige week vrijdag al voor een daling van de beurskoersen. Uit nieuwe cijfers bleek dat de werkgelegenheid was afgezwakt. Dit voedde de vrees dat Amerika weleens in een recessie terecht zou kunnen komen. Afgelopen maandag sloeg de onzekerheid wereldwijd toe. Lees meer hierover in onze nieuwsflits van afgelopen maandag

“Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest”. Dit geldt afgelopen week in bijzondere mate voor beleggers die direct reageerden op dit licht tegenvallende nieuws. Het is sentiment wat de klok slaat. Dit onderstreept overigens hoe kwetsbaar de huidige koersniveaus zijn. Elk verondersteld positief of negatief economisch bericht leidt tot overdreven en voornamelijk emotionele reacties. Daarbij zijn er op dit moment veel professionals en particulieren op vakantie en is de handel relatief dun. Beurskoersen kunnen hierdoor heftiger bewegen dan normaal. 

Renteverlaging en economische gevolgen

De kans lijkt relatief groot dat de Amerikaanse economie inderdaad zal afkoelen en dat bedrijfsresultaten als gevolg hiervan licht zullen terugvallen. De positieve kant hiervan is dat de Amerikaanse Centrale Bank, de Federal Reserve (Fed), dit zou kunnen aangrijpen om de rente in september te verlagen met 0,25%. Mochten de werkgelegenheids- en bedrijfscijfers volgende maand wederom tegenvallen, dan kan de renteverlaging zelfs 0,5% bedragen. 

Een verlaging van de rente verlaagt ook de kosten van debet staan, wat positief is voor veel bedrijven en (op de pof levende) Amerikaanse particulieren. Dit kan de koopkracht verbeteren en de economische krimp afremmen. Dit proces zal de komende maanden waarschijnlijk diverse keren worden herhaald, waardoor de economische afkoeling door het rentebeleid van de Fed op enig moment tot stilstand kan komen.

De vraag is hoe beleggers op de eerstvolgende Amerikaanse macro-economische cijfers zullen reageren en op de daaropvolgende maatregelen van de Fed. Houdt men het hoofd koel of slaat de paniek toe door een combinatie van gebeurtenissen?

Midden-Oosten en Amerikaanse verkiezingen

Daarnaast kunnen de spanningen in het Midden-Oosten de markt (verder) verstoren, zeker als het conflict escaleert. Ook kunnen de Amerikaanse verkiezingen onzekerheid veroorzaken. In verkiezingstijd worden soms heftige uitspraken gedaan die olie op het vuur kunnen gooien. 

Biden staat bekend om zijn zeer behoed- en bedachtzame aanpak en heeft minister Blinken van Buitenlandse Zaken opgedragen er alles aan te doen om de spanningen in het Midden-Oosten te laten de-escaleren. Echter lijkt de Israëlische regering weinig belang te hechten aan de-escalatie. Daarom kan het conflict tussen Israël enerzijds en Iran, Hezbollah, Houthi’s en Hamas anderzijds nog alle kanten opgaan. 

Dat er relatief lang wordt gewacht met de aanval op Israël, suggereert dat Iran en zijn bondgenoten mogelijk een beheerste reactie willen geven in plaats van escaleren. De kans lijkt groot dat andere belangrijke landen in het Midden-Oosten Iran en zijn bondgenoten zullen aansporen om terughoudend te zijn. Uiteindelijk heeft elk land in deze regio er belang bij dat het conflict niet escaleert, want oorlogen kennen alleen maar verliezers. 

Langetermijnvisie 

Op basis van alle beschikbare informatie concluderen wij dat het restrictieve rentebeleid van de Fed haar vruchten heeft afgeworpen. De Amerikaanse economie zal hierdoor afkoelen, wat ook gevolgen heeft voor China en Europa. De groeicijfers van deze regio’s zullen waarschijnlijk door het IMF, de Wereldbank en de OESO naar beneden worden bijgesteld, maar blijven per saldo licht positief.

Kortom, een zachte landing van de economie na een periode van bovengemiddelde groei. De inflatie zal naar verwachting geleidelijk aan dalen tot het gewenste beleidsniveau, wat ruimte biedt voor verdere renteverlagingen in 2025 en 2026. Dit zal de economische groei een impuls geven. Op korte termijn kunnen de beurskoersen flink op en neer gaan, wat voor de langetermijnbelegger vaak mooie instapmomenten oplevert. 


Samengevat

  • Deze week wisselde het sentiment onder beleggers razendsnel.
  • Aandelenkoersen daalden flink op maandag, maar de beurzen leefden de dagen erna weer op.
  • Tegenvallend macro-economisch nieuws uit de VS, zoals afgenomen werkgelegenheid, riep vrees op voor een recessie.
  • Kans op afkoeling van de Amerikaanse economie, wat mogelijk leidt tot renteverlagingen door de Federal Reserve (Fed).
  • Spanningen in het Midden-Oosten en de Amerikaanse verkiezingen zorgen voor verdere onzekerheid.
  • Het restrictieve rentebeleid van de Fed heeft effect gehad, leidend tot een verwachte zachte landing van de economie.

Lees hier de nieuwsflits van maandag en onze terugblik op de maand juli

Gerelateerde artikelen

Klant worden