Actualiteit

Kiest Europa voor vooruitgang of stilstand?

Gaat Europa daadkracht tonen of achteruitgang tegemoet

Begin november is er een groot hervormingsplan opgesteld om de Europese economie nieuw leven in te blazen. Als economisch blok en beursregio presteert Europa duidelijk minder dan de Verenigde Staten (VS). Reden voor ons om hier dieper op in te gaan.

Amerika en Europa in cijfers

Het economische speelveld wordt gedomineerd door grootmachten zoals de VS en China. Amerikaanse bedrijven zoals Google, Apple, Nvidia, Amazon en Tesla domineren wereldwijd. Ervaring leert dat de VS op veel gebieden vooroplopen. Hierdoor investeren onze beleggers voor ruim 60% van hun aandelen in de VS en profiteren van deze technologische voorsprong. 

Om de Amerikaanse economie enigszins bij te kunnen houden, moet Europa flink investeren in innovatie, groene energie en defensie. Maar politieke meningsverschillen blijven de boventoon voeren en vertragen niet zelden de besluitvorming. Hierdoor is het economisch beleid doorgaans weinig slagvaardig en effectief. 

In 2023 groeide de economie van de VS met 2,5%, en de verwachting voor 2024 ligt op 2,7%. In Europa zijn deze cijfers aanzienlijk lager, met een groei van slechts 0,4% in 2023 en een verwachte groei van 0,8% in 2024. Ook op de beurs laat Europa een achterstand zien. De Amerikaanse S&P 500 steeg in 2023 met 26,3% en tot en met november 2024 zelfs met 27,4%. Ter vergelijking: de brede Stoxx 600 Europe behaalde over 2023 een stijging van 12,6% en tot en met november dit jaar 8,5%.

Economische groei Beurskoersen
Verenigde StatenEuropa S&P 500Europe Stoxx 600
20232,5%0,4%202326,3%12,6%
20242,7%0,8%2024 (t/m nov)27,4%8,5%

Geopolitieke uitdagingen voor Europa

Vergeleken met Amerika staat Europa dus voor grote uitdagingen. Daarom heeft Mario Draghi begin november voorgesteld om jaarlijks € 750 tot € 800 miljard te investeren in digitalisering, defensie en de energietransitie. Dit biedt goede aanknopingspunten voor nieuw beleid om de economische kloof te overbruggen. 

Zelfvoorzienend worden op het gebied van energie en innovatie zijn stappen in de juiste richting. Om economisch sterker te worden, is het cruciaal dat Europa deze plannen ook echt uitwerkt. Hierbij is samenwerking binnen de Europese Unie (EU) essentieel. Gelukkig heeft Europa tijdens de coronacrisis laten zien dat de lidstaten wel degelijk snel kunnen optreden, zoals bleek bij de totstandkoming van het EU Herstelfonds. Dit fonds was bedoeld om de door de crisis aangeslagen economieën te herstellen en te investeren in een duurzame toekomst.

Innovatie en kansen voor groei

Europa wordt door de actuele omstandigheden uitgedaagd om haar defensie en economie substantieel te versterken. Investeringen hierin kunnen de Europese economie een stevige impuls geven. De recente daling van de euro biedt daarbij betere exportkansen voor Europese bedrijven. Tegelijkertijd genereert de beperkte economische groei minder ruimte voor een expansief investeringsbeleid. De belastinginkomsten vallen bij een lage groei immers tegen, waardoor het begrotingstekort sneller dan gewenst kan oplopen.

Er blijven voor Europa ook kansen op het wereldtoneel. Europa beschikt over potentieel sterke sectoren zoals de auto-, defensie- en chemische-industrie. De opkomst van elektrische voertuigen en de vraag naar duurzame materialen zijn voorbeelden van markten waarin industriële Europese bedrijven grote bedragen investeren. Wanneer Europa tijdig de bakens verzet, moet het mogelijk zijn een serieuze rol in de wereldeconomie te blijven spelen.

Ook Europese expertise (op het gebied van hernieuwbare energie en infrastructuur) kan bijdragen aan economische groei in opkomende markten zoals Azië en Afrika. Handelsrelaties met deze regio’s kunnen een nieuwe motor voor groei vormen, mits Europa hierin voldoende en tijdig investeert.

Kan Europa zich herpakken?

De economische situatie in Europa blijft uitdagend. Groeiverwachtingen zijn voorlopig gematigd en renteverlagingen door de ECB drukken de waarde van de euro. Dit kan beleggers afschrikken. Maar er is onder bepaalde voorwaarden ruimte voor herstel. Europa heeft een rijke geschiedenis van innovatie en aanpassingsvermogen. Met Ursula von der Leyen als nieuw gekozen leider van de Europese Commissie en een groeiend bewustzijn van de noodzaak tot verandering, kan Europa werken aan een stabielere toekomst. 

Vooral de energietransitie is een belangrijke factor. Initiatieven zoals de Europese Green Deal, met als doel klimaatneutraal te zijn in 2050, kunnen zorgen voor duurzame groei. Grootschalige projecten op het gebied van wind- en zonne-energie dragen bij aan zowel economische als ecologische doelen. Hierdoor vermindert niet alleen de uitstoot van CO2, maar worden er ook veel nieuwe banen gecreëerd.

Conclusie

De uitdagingen zijn groot, maar Europa heeft de middelen en veerkracht om zich te herpakken. Hoewel het economisch herstel geen gemakkelijke weg is, blijft het potentieel van Europa zeker aanwezig. Het perspectief is er, mits er door de Europese leiders de juiste robuuste keuzes worden gemaakt.

Ons advies blijft onveranderd: beleg wereldwijd, gespreid en voor de lange termijn. Door te beleggen volgens marktkapitalisatie volgt jouw portefeuille de ontwikkeling van regio’s, sectoren en bedrijven. Als Europa minder presteert, neemt het belang ervan vanzelf af. Presteert Europa beter, dan groeit jouw aandeel mee. Door deze strategie blijf je profiteren van de groei van de wereldwijde markten, zonder in te spelen op korte termijn schommelingen.

Samengevat

  • Europa presteert economisch minder goed dan de VS, zowel qua groei als beursresultaten.
  • Amerikaanse bedrijven zoals Apple, Nvidia en Tesla blijven wereldwijd domineren, wat de technologische voorsprong van de VS versterkt.
  • Europa staat voor grote uitdagingen en moet fors investeren in digitalisering, defensie en energietransitie om de economische kloof te dichten.
  • De lage groei en politieke verdeeldheid bemoeilijken echter een slagvaardig beleid, ondanks kansen in sectoren zoals hernieuwbare energie en infrastructuur.
  • Projecten zoals de Europese Green Deal kunnen zorgen voor duurzame groei en nieuwe banen, mits effectief uitgevoerd.
  • Ons beleggingsadvies blijft hetzelfde: beleg gespreid volgens marktkapitalisatie, met lage kosten en een focus op de lange termijn.

November: wat gebeurde er op de beurs?

Blijf op de hoogte van hoe de verschillende regio’s presteerden en hoe obligaties zich hebben ontwikkeld in november. Ontdek de inzichten in onze maandelijkse terugblik. 

Terugblik van november

Gerelateerde artikelen

Klant worden