
Trumps nieuwe handelsbeleid zal z’n sporen nalaten in de Amerikaanse economie én die van vele andere landen. De groeiverwachting voor de VS is herhaaldelijk naar beneden bijgesteld, inflatie en rente stijgen en de beurskoersen lopen flinke schade op.
De economie zet Trump op zijn plaats
Hoe ver president Trump ook gaat en welke decreten hij ook uitvaardigt, uiteindelijk zal hij zich laten leiden door de reactie op de economie. “It’s the economy, stupid” was ooit een campagneslogan van Bill Clinton. De boodschap: hoe luidruchtig de politiek ook is, uiteindelijk wint de economie. Ook Trump zal bij tegenvallende cijfers moeten bijsturen. En eerdere gebeurtenissen hebben laten zien dat wanneer zijn beslissingen negatieve gevolgen hebben voor Amerikaanse bedrijven, hij ze vaak snel herziet.
Momenteel kan de Trump-administratie nuchter constateren dat de genomen maatregelen een ongunstige invloed hebben op de economie. De macro-economische groeiverwachtingen worden door economische instituten herhaaldelijk naar beneden bijgesteld, het consumentenvertrouwen is gedaald tot het niveau van ruim vier jaar geleden, de rentedaling stagneert en de inflatieverwachting nadert de 4%.
Bovendien zetten sommige landen zich letterlijk schrap, terwijl andere overwegen om miljardencontracten bij Amerikaanse bedrijven in te trekken. Dit zorgt ervoor dat de Federal Reserve (Fed) extra voorzichtig is met het maken van uitspraken en geeft het signaal af dat verdere rentedalingen minder vanzelfsprekend worden.
Voor institutionele beleggers betekent dit dat zij opnieuw hun aankoopstrategie onder de loep moeten nemen. Sommige pensioenfondsen overwegen bijvoorbeeld om aanzienlijke bedragen te investeren in de Europese defensie-industrie.
Dalende koersen als instapmoment
De aanhoudende daling van de beurskoersen leidt tot meer onzekerheid onder beleggers. Tegelijkertijd biedt dit kansen voor anderen, die ruimte zien om met een deel van hun liquide middelen aandelen (bij) te kopen.
Veel professionele partijen worden bij sterk dalende koersen min of meer gedwongen hun aandelenbelang te vergroten. Binnen hun mandaat moeten zij namelijk een bepaald aandelenpercentage aanhouden. Als dit te ver daalt, zijn zij verplicht aandelen bij te kopen, wat opwaartse druk op de koersen creëert.
‘Liberation Day’ zorgt voor dalende markten
Alle ogen waren gericht op de besluiten die Trump zou nemen op de door hem aangekondigde ‘Liberation Day’. Helaas vielen de maatregelen niet mee. Vrijwel alle landen krijgen handelssancties opgelegd.
De financiële markten reageerden heftig op het nieuws. Wereldwijd daalden de beurzen met zo’n 3 tot 5%. De dollarkoers verloor ruim 2,5% ten opzichte van de euro, een ongekend sterke beweging in één dag. De olieprijs daalde met 7% en ook de grondstoffenprijzen lieten heftige dalingen zien. Kortom, onzekerheid troef op de financiële markten. Het lijkt erop dat Trump vooral ook in zijn eigen voet schiet.
Turbulente tijden onder Trump
Sinds de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten is duidelijk dat turbulente tijden zijn aangebroken. Niet alleen economisch, maar ook op democratisch en geopolitiek vlak. Tot nu toe voert Trump grotendeels uit wat hij tijdens zijn campagne beloofde. Enkele weken geleden stelde hij zelfs dat we pas aan het begin staan van de veranderingen die hij wil doorvoeren. En de veranderingen voltrekken zich in een hoog tempo. Hopelijk weten invloedrijke Republikeinen Trump tot bedaren te brengen, zodat de schade enigszins binnen de perken blijft.
Wereldwijde tegenreacties
Trump heeft als geen andere president in zo’n korte tijd zoveel landen tegen zich in het harnas gejaagd. Hij lijkt te denken dat hij alles naar zijn hand kan zetten en heeft in zekere mate ook de middelen om zijn koers te bepalen. Wat hij echter lijkt te hebben onderschat, is de enorme tegenreactie die hij bij andere ‘bedreigde en beschadigde’ landen heeft losgemaakt. De weerzin tegen de VS heeft veel landen samengebracht. Ze voeren nu koortsachtig overleg en ontwikkelen strategieën om hun belangen te beschermen.
De Europese wake-upcall
Belangrijke Europese landen hebben bijvoorbeeld besloten honderden miljarden euro’s vrij te maken voor investeringen in defensie en infrastructuur. Sommige historici spreken al van een nieuwe tijd: een periode waarin landen beseffen dat ze vooral op zichzelf aangewezen zijn en dat nieuwe samenwerkingsverbanden met gelijkgestemden noodzakelijk zijn.
Europa is ruw wakker geschud en realiseert zich dat het een speelbal dreigt te worden tussen grootmachten als de VS, Rusland en China. Als Europa in de toekomst een serieuze geopolitieke rol wil spelen, moet het dringend maatregelen nemen om zijn positie te versterken.
Kansen voor Europese sectoren
Voor veel Europese bedrijven kan dit gunstige gevolgen hebben. De aandelenkoersen van verschillende ondernemingen zijn al sterk gestegen, en andere sectoren zullen waarschijnlijk volgen. Europa streeft ernaar op alle cruciale gebieden meer zelfvoorzienend te worden. Dit vereist grootschalige investeringen en financiële stimuleringsprogramma’s, die inmiddels gedeeltelijk zijn aangekondigd. Dit proces zal ongetwijfeld gepaard gaan met uitdagingen, maar biedt ook kansen.
Rust bewaren in roerige tijden
Toch moeten beleggers zich niet laten meeslepen door de huidige onrust. De ervaring leert dat de soep zelden zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend. Uiteindelijk zal zelfs Trump beseffen dat een conflict met voormalige bondgenoten al problematisch is, maar een conflict binnen zijn eigen Republikeinse achterban een nog veel groter risico vormt. Hij mag dan impulsieve en controversiële besluiten nemen, helemaal roekeloos zal hij niet zijn.
Koopkracht blijft de sleutel, niet de onrust
Wij blijven vasthouden aan het bewezen belang van een goed gespreide portefeuille en aan de wetenschap dat consumenten hun koopgedrag doorgaans redelijk in stand houden. Alleen als de koopkracht van Amerikanen serieus wordt aangetast, kunnen de winsten van Amerikaanse bedrijven onder druk komen te staan. In zo’n scenario is het aannemelijk dat Trump ingrijpt met maatregelen die het negatieve effect gedeeltelijk of zelfs volledig compenseren.
Samengevat
- Economische signalen in de VS verslechteren: dalend vertrouwen, hoge inflatie
- Internationaal groeit het verzet tegen Amerikaanse maatregelen
- De beurs daalt, sommige beleggers grijpen dit aan als koopmoment
- Trumps ‘Liberation day’ betekent forse handelssancties en dalende markten
- Europa werkt samen en investeert fors in defensie en infrastructuur
- Uiteindelijk blijft koopkracht de belangrijkste factor voor bedrijfswinsten
Maart: wat gebeurde er op de beurs?
Blijf op de hoogte van hoe de verschillende regio’s presteerden en hoe obligaties zich hebben ontwikkeld in maart. Ontdek de inzichten in onze terugblik.
-
-
Peter van der Slikke
Directeur -
Als oprichter en directeur, denkt Peter actief mee over de strategie van Bloei vermogen. Zijn beleggingskennis publiceerde hij in 2 boeken.
Gerelateerde artikelen
-
Actualiteit
Kalme beurzen, roerige wereld
De huidige situatie in de wereld is zeer uitdagend te noemen met toenemende geopolitieke spanningen en ingewikkelde internationale en nationale belangen. Toch trekken de beurzen geheel hun eigen plan.Lees meer -
Actualiteit
De geopolitieke achtbaan
Geopolitiek en economie zijn steeds meer met elkaar verweven. De financiële markten reageren op veranderende internationale handelsrelaties, politieke verschuivingen en geopolitieke spanningen.Lees meer -
Actualiteit
Wereld in brand, beurs blijft stijgen
Het contrast kan haast niet groter: de wereld staat in brand, terwijl de beurs nieuwe hoogtepunten bereikt. Toch zijn deze werelden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat betekent dit voor beleggers?Lees meer
-
Op de hoogte blijven?
Ontvang je ons maandbericht nog niet en wil je op de hoogte blijven van onze blogs? Schrijf je dan hier in.
Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.
-
Schrijf je in voor ons maandbericht