Economie als dominante factor bij herverkiezing Trump
- Door: Peter van der Slikke
- 6 november 2024
- Leestijd: 4 minuten
Na een zinderende verkiezingsrace koos Amerika voor Donald Trump. Economische vooruitgang bleek een dominante factor in het stemhokje. Ook de beurs reageerde vandaag positief. De wereld kijkt met gemengde gevoelens naar zijn herverkiezing, die ook internationaal politieke en geopolitieke gevolgen zal hebben.
Trump’s maatregelen en onvoorspelbaar buitenlandbeleid
Voor de rest van de wereld betekent zijn herverkiezing vooral dat het buitenlandbeleid van de VS onvoorspelbaarder wordt. De vragen stapelen zich op. Hoe zal Trump reageren op de huidige conflicten in de wereld? In hoeverre zal hij zich blijven richten op de Amerikaanse belangen, vooral als het gaat om handelsconflicten? Hoe gaat hij om met belangrijke instituties zoals de rechtspraak, toezichthouders en andere overheidsorganen?
Trump heeft onder andere de volgende maatregelen beloofd:
- Deportatie van illegale immigranten
- Streng immigratiebeleid
- Uitbreiding van presidentiële macht
- Heronderhandeling van internationale verdragen
- Strengere abortuswetgeving
- Economisch protectionisme
- Afschaffing belasting op overuren
- Afbouw van federale agentschappen
- Doodstraf voor drugshandelaren
- Meer olieboringen
- Versoepelde regels voor financiële instellingen
- Verhoging van defensie-uitgaven
Verwachte economische invloed van Trump’s herverkiezing
De herverkiezing van Trump zal gevolgen hebben voor de Amerikaanse en de wereldeconomie. Hoewel de geschiedenis laat zien dat de lange termijn prestaties van de beurs nauwelijks worden beïnvloed door wie er op dat moment president is, kunnen enkele van Trump’s maatregelen een andere economische dynamiek veroorzaken:
- Trump wil een strenger immigratiebeleid om Amerikaanse werknemers meer kansen te geven op de arbeidsmarkt. Er is echter ook een keerzijde: een deel van de economische groei is afhankelijk van arbeid door immigranten. Te rigoureuze maatregelen kunnen uiteindelijk negatieve gevolgen hebben voor de economische groei.
- Trump wil handelssancties tegen China en Europa om Amerikaanse bedrijven te beschermen. Deze maatregelen kunnen echter de prijzen opdrijven, wat leidt tot inflatie en mogelijk hogere rentes. Dit maakt lenen duurder en kan investeringen vertragen.
- Trump wil federale toezichtorganen afbouwen om bedrijven meer vrijheid te geven. Dit beleid kan echter internationale investeerders afschrikken, wat op de lange termijn de economische groei in de VS kan remmen. Buitenlandse investeerders creëerden de afgelopen 10 jaar ongeveer 7 miljoen banen en zorgden voor 20% van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling.
- Trump wil belasting op overuren afschaffen om lagere inkomens te steunen en hun koopkracht te vergroten. Dit kan gunstig uitpakken voor de economie, omdat het de bestedingen van lagere inkomensgroepen stimuleert, al gaat dit ten koste van de belastinginkomsten voor de staat.
Economische vooruitgang als dominante factor
Trump erft opnieuw een gezonde economie van een democratische voorganger. Hij begint zijn ambtstermijn met veel groen licht op economisch gebied, maar veel Amerikanen voelen nog steeds de invloed van de coronacrisis. De koopkracht is bij velen gedaald, waardoor zij een tweede of soms derde baan hebben genomen.
Trump heeft deze groep verzekerd dat hun netto-inkomen aanzienlijk zal stijgen en dat er betere tijden in het verschiet liggen. Economische vooruitgang bleek ook nu een dominante factor in het stemhokje.
Sectoren die winnen en verliezen onder Trump’s beleid
Op basis van Trump’s aangekondigde maatregelen wordt verwacht dat vooral de oliesector, defensiesector en banken zullen profiteren van zijn beleid. Bedrijven in sectoren zoals zonne- en windenergie en groene technologieën zoals elektrische auto’s en batterijopslag, krijgen het daarentegen moeilijker onder zijn beleid, omdat Trump weinig waarde hecht aan hernieuwbare energie en klimaatzorg.
Trump’s belastingverlagingen: een boost voor grote bedrijven
Trump staat bekend om zijn belastingverlagingen. Hij zal de bedrijfswinstenbelasting waarschijnlijk verlagen van 21% naar 15%, wat duidelijk gunstig is voor beursgenoteerde bedrijven.
De beurs leek hier vandaag al op vooruit te lopen: de Amerikaanse koersen stegen. Ook is de dollar sterker geworden ten opzichte van de euro. Trump’s positieve houding ten opzichte van Bitcoin zorgde ook voor een flinke stijging van de cryptomunt.
Financiële markten reageren positief op Trump’s plannen
De financiële markten in vooral de VS lijken vooralsnog tevreden met de verkiezingsuitkomst. De verhoogde defensie-uitgaven en belastingverlagingen betekenen waarschijnlijk een impuls voor aandelenmarkten. Beleggers verwachten dat de maatregelen gunstig zijn voor grote bedrijven, vooral in sectoren die op steun van Trump’s beleid kunnen rekenen.
Voor landen en mensen die waarde hechten aan geopolitieke stabiliteit en een gezonde sociale structuur, kan de uitkomst minder positief zijn. Trump’s beleid roept vooral zorgen op over politieke stabiliteit en de internationale rol van de VS, met name door zijn onvoorspelbare benadering van conflicten en allianties. Daarnaast kan zijn voorkeur voor economisch protectionisme extra spanningen veroorzaken, vooral in de handel met grote internationale partners.
Conclusie
De wereld kijkt met gemengde gevoelens naar Trump’s herverkiezing. Zijn presidentschap belooft ingrijpende veranderingen, zowel binnenlands als wereldwijd. Hoe dit het politieke en economische landschap beïnvloedt, zal de tijd ons leren. Eén ding is zeker: op de lange termijn volgt de economie grotendeels zijn eigen pad, ongeacht wie er in het Witte Huis zit.
Samengevat
- Trump’s herverkiezing zorgt wereldwijd voor gemengde gevoelens. Landen vrezen dat het beleid van de VS onvoorspelbaarder wordt.
- Trump belooft onder andere strengere immigratiemaatregelen, belastingverlagingen en minder regelgeving voor bedrijven. De invloed hiervan op de economie kan zowel positief als negatief uitpakken.
- De financiële markten lijken voorlopig positief te reageren op zijn herverkiezing, met stijgende aandelenkoersen in de VS en een sterkere dollar.
- Beleggen voor de lange termijn, met een focus op spreiding, blijft essentieel om de onvoorspelbare gevolgen van politieke veranderingen op te vangen.
Oktober: wat gebeurde er op de beurs?
Blijf op de hoogte van hoe de verschillende regio’s presteerden en hoe obligaties zich hebben ontwikkeld in september. Ontdek de inzichten in onze maandelijkse terugblik.
-
Peter van der Slikke
Directeur -
Als oprichter en directeur, denkt Peter actief mee over de strategie van Bloei vermogen. Zijn beleggingskennis publiceerde hij in 2 boeken.
Gerelateerde artikelen
-
Actualiteit
Wapenwedloop en economische veerkracht
We bevinden ons in een periode van verhoogde spanningen, met landen die hun militaire budgetten verhogen om dreigingen het hoofd te bieden. Toch blijft de wereldwijde economie sterke groei vertonen.Lees meer -
Actualiteit
Wereld in brand, beurs blijft stijgen
Het contrast kan haast niet groter: de wereld staat in brand, terwijl de beurs nieuwe hoogtepunten bereikt. Toch zijn deze werelden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat betekent dit voor beleggers?Lees meer -
Actualiteit
Kalme beurzen, roerige wereld
De huidige situatie in de wereld is zeer uitdagend te noemen met toenemende geopolitieke spanningen en ingewikkelde internationale en nationale belangen. Toch trekken de beurzen geheel hun eigen plan.Lees meer
-
Op de hoogte blijven?
Ontvang je ons maandbericht nog niet en wil je op de hoogte blijven van onze blogs? Schrijf je dan hier in.
Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.
-
Schrijf je in voor ons maandbericht